Langzaamaan komt dan toch de warmere periode eraan. Heerlijk die eerste zonnestralen! Als de zon er is, kunnen we de wereld aan. Naast haar fantastische eigenschappen moeten we er wel rekening mee houden dat de zon ook heel wat eigenschappen heeft die schadelijk zijn voor zowel onze gezondheid als onze huid. Zonnen zonder risico bestaat niet, maar de juiste verzorging voor, tijdens en na het zonnen kan toch bescherming geven.
Het beschermen van de huid kan ook verschillen naargelang je huidtype. De gevoeligste huiden hebben de meeste bescherming nodig, maar ook huiden die niet gevoelig zijn voor zonnebrand dienen beschermd te worden om huidkanker en huidveroudering niet te veel kans te geven.
Ook de UV-index is belangrijk om op te volgen als je correct wil beschermen. In het overzicht hieronder kan je terugvinden wat de index betekent in functie van je huidtype.
Groen – Laag risico. Geen extra bescherming nodig.
Geel – Matig risico. Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon. Gebruik een zonnecrème.
Oranje – Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
Rood – Zeer hoog risico. Bedek je en blijf steeds in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik een hoge beschermingsfactor.
Je begrijpt het al, beschermen is de boodschap. In principe is zonnebaden niet nodig om voldoende vitamine D op te nemen. Een wandeling van een half uurtje in de buitenlucht is voldoende om je dosis vitamine D op peil te houden. Maar uiteraard willen we genieten van de zon als hij er eens is ! De huid moet dan echter wel beschermd worden, smeer je gelaat dus zeker in met een (qua zonnefactor) aangepaste crème voor je wandeling of terrasje in de eerste lentezon. Je gaat misschien niet meteen verbranden maar het verouderingsproces moet ook tegengehouden worden natuurlijk. Want een huid die niet beschermd wordt zal sneller rimpels, ouderdomsvlekjes en gevolgen van dehydratatie vertonen.
* Gebruik een zonneprotector altijd 20 minuten voor je in de zon gaat.
TIJDENS HET ZONNEN
Je bent nu helemaal voorbereid om in het zonnetje te gaan zitten. Kies een zonnefactor die geschikt is voor je huidtype. Hoe gevoeliger de huid, hoe hoger de zonnefactor moet zijn. Let wel op, een hoge zonnefactor biedt geen langere, maar wel een betere bescherming! Het smeerproces moet elk uur herhaald worden bij heel gevoelige huiden, elke 2 à 3 uur bij minder gevoelige huiden. En smeer je 20 minuten voordat je in de zon gaat al in, zo heeft het product de tijd om te gaan werken.
Smeer je terug in na elke zwembeurt, de waterproof zonnecrèmes beschermen tijdens het zwemmen beter dan een gewone zonnecrème, maar na het zwemmen en af- of opdrogen is het merendeel van je zonnebescherming weg en is opnieuw smeren de enige veilige keuze.
In het begin van je vakantie kies je een hogere beschermingsfactor, eens je huid wat gewent is en een beetje kleur heeft, kan je eventueel overschakelen naar een iets lagere beschermingsfactor. De tijd tussen de smeerbeurten blijft wel dezelfde gedurende de hele vakantie. Het is niet omdat je al een beetje kleur hebt, dat je geen kans meer loopt op verbranden.
Bescherm je hoofd met iets dat veilig is. (lees: geen gaatjes, dun stofje…) De hoofdhuid wordt vaak vergeten aangezien er meestal voldoende haar op staat en we daardoor denken dat zij veilig is, dit is jammer genoeg niet altijd het geval. Het hoofd insmeren is soms moeilijk maar als het kan, doe het dan zeker.
Een grote misvatting is dat je minder goed bruint met een hoge beschermingsfactor. Hoe bruin je wordt is genetisch bepaald, je kan even bruin worden met een hoge factor als met een lage factor, wel verloopt het bruiningsproces iets trager maar wel veel veiliger.
NA HET ZONNEN
De zon droogt je huid echt heel erg uit, zorg er dus voor dat je je lichaam en gelaat elke avond extra verzorgt met de juiste producten. Bodymilk, body cream, olie, gelaatscrème, een aangepast masker, verzorg de huid met alles wat ze nodig heeft. Sommige mensen zullen vettere producten zoals olie en crème nodig hebben, anderen zullen met een emulsie genoeg hebben. Je hebt maar één huid dus koester ze, bespaar niet op verzorging, je zou het je anders kunnen beklagen.
Er zijn zeer veel goede zonnecrèmes op de markt, in verschillende prijsklassen. UVA-filters beschermen tegen huidveroudering, UVB-filters beschermen onder andere tegen huidkanker, zorg dus zeker dat je bescherming de hele lading filters bevat.
Alpha-H heeft diverse moisturizers met een SPF bescherming. Hier vind je er meer over.
Voor vragen kun je natuurlijk altijd even contact opnemen !