Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC03459-1024x685.jpeg

We gebruiken ze allemaal momenteel, mondkapjes. En misschien begin jij er al aan te wennen maar je huid waarschijnlijk niet. Momenteel meer last van irritatie of puistjes ? Dan heb je misschien wel last van maskne!

Echte maskne is niet hetzelfde als gewone acne. Maskne (ook wel periorale dermatitis genoemd) is een vorm van acne mechanica die wordt veroorzaakt door de combinatie van wrijving, warmte en vocht. Vaak is een rode, geïrriteerde huid met kleine bultjes het eerste signaal van maskne: dit wijst op een zich ontwikkelende ontsteking.

MASKNE BEHANDELEN

Hoe dan ook, in alle bovenstaande gevallen betreft het dus geen acne, maar is er sprake van een vorm van contact dermatitis: een aandoening die het best bekeken/behandeld kan worden door een arts of dermatoloog. Hij of zij zal in de meeste gevallen een creme voorschijven op basis van een laag percentage corticosteroïden in combinatie met werkstoffen ter bescherming van de huidbarrière. Gebruik in het aangedane gebied (rondom de mond) in dat geval uitsluitend de door je arts voorgeschreven creme tot het probleem is opgelost, plus een zeer milde reiniger en een dagcreme ter bescherming van de huid tegen eventuele pigmentvlekjes als gevolg van de huidirritatie/wondjes.

ACNE

Naast maskne is er natuurlijk nog de ‘gewone’ acne uitbraak, die bij sommige mensen normaal al vaak voorkomt in het gebied rondom de mond, maar nu wordt verergerd door het masker. Kies in dit geval voor producten met salicylzuur zoals de Alpha-H Clear Skin Tonic met 2% salicylzuur. Deze lotion maakt tot diep in de poriën schoon, verwijdert opgehoopt vuil en talg, kalmeert, vermindert roodheid en helpt de talgproductie weer in balans te brengen. Salicylzuur heeft bovendien dezelfde chemische opbouw als aspirine; hierdoor werkt het meteen ook ontstekingsremmend.

Mocht je meer willen weten over de genoemde Alpha-H producten kun je ze hier bekijken en eventueel online bestellen. Uiteraard kun je met je vragen ook bij terecht. Hier nog wat algemene tips hoe je je huid het best verzorgt om maskne te (helpen) voorkomen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is clearskincollection-683x1024.jpg

1. EXTRA GOED SCHOONHOUDEN
Je kunt je huid overdag een keertje extra reinigen als je de hele dag een mondkapje moet dragen. Maar overdrijf het niet, je wilt de huid niet nog verder irriteren. Zorg er in elk geval voor dat je je huid ’s avonds goed reinigt met een zeer milde cleanser. Gebruik een schuimvrijer (sulfaatvrije) reiniger; deze tast de pH-waarde van je huid niet aan en beschadigt je huidbarrière niet. De Alpha-H Balancing Cleanser is ideaal: deze bevat een mix van ingrediënten die er specifiek op zijn gericht om de huid verzachten, kalmeren en herstellen. Deze reiniger is dan ook geschikt voor elke huid, in het bijzonder de gevoelige.

2. BESCHERM EN VOED JE HUID
Zorg dat je de pH waarde (zuurgraad van je huid) ondersteunt en voedt, zodat de huid beter vocht kan vasthouden en zichzelf optimaal kan beschermen tegen ziekmakende bacteriën. Is je huid heel erg geïrriteerd? Gebruik dan de Essential Hydration cream , een fijne dag-/nachtcrème voor een gevoelige, kapotte en rode huid. Het VItamine E serum helpt de huid die een beetje geïrriteerd of stuk is door het schuren van het kapje of de elastiekjes, sneller te herstellen. Het hydrateert (dit ondersteunt je huidbarriere), kalmeert en vermindert roodheid en ontstekingen. Je kunt dit serum ’s ochtends en/of ’s avonds onder je dag- of nachtcreme gebruiken als extra voeding en bescherming, en zo eventuele ontwikkeling naar echte maskne voorkomen.

3. DRAAG GEEN ZWARE MAKE-UP ONDER HET MONDKAPJE
Een licht dekkende make-up zou niet heel veel problemen moeten opleveren, maar als je de huid teveel bedekt, loop je meer kans op verstopte poriën en ontstekingen. Daarnaast komen de producten ook op je mondkapje terecht. En je huid langdurig bedekken met een stukje stof vol vettigheid, vuil en bacteriën is ook geen goed idee.

4. ZORG VOOR (VOLDOENDE) SCHONE MONDKAPJES
Zorg dat je overal en altijd schone mondkapjes hebt en wissel ze om de paar uur. Gebruik je een stoffen exemplaar? Was ze dagelijks op 60 graden. Bewaar de schone en gebruikte exemplaren apart van elkaar. En prop ze niet zomaar los in je zak of handtas, maar bewaar ze bijvoorbeeld in een schoon zakje. Zo voorkom je niet alleen de verspreiding van virussen, maar ook van bacteriën op je huid.

5. DÉ TIP VAN DR. PIMPLE POPPER
Ken jij Dokter Pimple Popper ?? Haar echte naam is Sandra Lee. Ze is te zien bij tv zender TLC waar ze mensen afhelpt van allerhande soort pukkels, puisten en andere onderhuidse bulten. Deze dermatoloog deelde deze tip ter voorkoming van maskne op haar TikTok account: spray of dep een lotion met salicylzuur aan de binnenkant van je masker en wapper of föhn het daarna droog. De Clear Skin Tonic  (2% salicylzuur) is hiervoor ideaal! Let op! Doe dit niet bij medische mondmaskers. Deze werken minder effectief als ze nat zijn (geweest).