SPF EVERY DAY KEEPS THE WRINKLES AWAY !

We hebben al een paar mooie zonnige dagen gehad. En ook al is het nog geen 25 graden, het is wel belangrijk om je huid te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. En dit eigenlijk het hele jaar door. Zonschade staat (samen met luchtvervuiling) bovenaan in het lijstje externe factoren die huidveroudering versnellen.

SOORTEN UV-STRALING

Er zijn drie soorten UV-straling; UVA, UVB en UVC. UVC dringt over het algemeen niet door de atmosfeer en heeft daarom geen impact op de huid. UVA en UVB-straling is echter altijd en overal aanwezig: het beïnvloedt je huid dus 365 dagen per jaar. UVA is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering en verhoogt het risico op huidkanker. Zo’n 95% van de UV-straling die de huid bereikt is UVA. Zelfs op de meest dichtbewolkte dagen is UVA aanwezig. Het dringt ook door glas en, in tegenstelling tot UVB, voel je niet dat het een impact heeft op je huid.

UVA

UVA dringt diep door in de dermis en beschadigt de elastine- en collageenvezels. De huid begint hierdoor rimpels te vormen en daarnaast zorgt de afbraak van collageen ervoor dat de huid er ‘leerachtig’ uit gaat zien. Omdat UVA-stralen zo diep in de huid doordringen kunnen ze mutaties veroorzaken die vervolgens leiden tot huidkanker. De UV-straling veroorzaakt door zonnebanken kan drie keer zo sterk zijn als de straling afkomstig van de middagzon in de zomer. Door de duidelijk aangetoonde link tussen zonnebanken en huidkanker is het commercieel gebruik van zonnebanken in Australië inmiddels overal verboden.

UVB

UVB zorgt ervoor dat je huid verbrandt en verhoogt het risico op huidkanker. UVB-straling verbrandt de meer oppervlakkige buitenste lagen van de huid. Een rode huid na blootstelling aan de zon, verkleuringen of andere veranderingen in het huidoppervlak worden veroorzaakt door UVB. Net als UVA, is UVB ook altijd aanwezig. Maar in zonnige gebieden en op grote hoogte is er nóg meer UVB-straling (hierdoor kun je tijdens het skiën snel verbranden). De intensiteit van UVB varieert en is afhankelijk van waar je bent en van het tijdstip van de dag.

UV-INDEX

In 1992 ontwikkelden Canadese wetenschappers een schaal die bekend staat als de UV-index. Het meet de waarschijnlijkheid dat je huid bij een bepaalde zonkracht verbrandt; deze schaal is gebaseerd op UVB-straling. Het algemene advies is dat je je huid bij een UV-index van 3 of hoger moet beschermen tegen de zon. In veel landen is de UV-index opgenomen in het dagelijkse weerbericht, vooral in de zomer.

SPF

Nu je wat meer begrijpt over de verschillen tussen UVA en UVB en wanneer je je hiertegen moet beschermen, wil ik je wat meer inzicht geven in de SPF (zonbeschermingsfactor). De SPF-aanduiding verwijst naar de mate van bescherming tegen UVB-straling. De SPF-aanduiding zegt niets over de bescherming tegen UVA.

De SPF geeft aan hoe lang de zonnebrand je beschermt tegen UVB voordat je huid begint te verbranden. Het geeft ook een indicatie van het percentage UVB-straling waartegen de zonnefilters je kunnen beschermen. Laten we eens naar de meest voorkomende SPF-aanduidingen kijken:

SPF15: houdt 93% van de UV-straling tegen. Als je een SPF15 gebruikt duurt het 15 keer zo lang voordat je verbrandt, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon. SPF15 is prima voor een dag waarbij je veel binnen bent en maar een paar keer kort buiten komt, bijvoorbeeld tijdens een dag werken op kantoor.

SPF30: houdt 97% van de UV-straling tegen. Als je een SPF30 gebruikt duurt het 30 keer zo lang voordat je verbrandt, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon. Prima voor een dag dat je meer buiten bent.

SPF50: houdt 98% van de UV-straling tegen. Als je een SPF50 gebruikt duurt het 50 keer zo lang voordat je verbrandt, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon. Prima als je de hele dag buiten in de zon bent.

BREEDSPECTRUM BESCHERMING

Zoals ik hierboven al aangaf, biedt breedspectrum zonnebrand bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, waardoor je je risico op verbranding, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker kunt verminderen. Een breedspectrum zonnebrand bevat een combinatie van verschillende zonnefilters, die beschermen tegen verschillende soorten UV-straling.

HOEVEEL ZONNEBRAND HEB IK NODIG EN HOE VAAK MOET IK HET AANBRENGEN?

Bij het bepalen van de SPF hoogte en dus beschermkracht van een product, worden SPF-testen uitgevoerd. Bij deze testen wordt de zonnebrandcrème “royaal” aangebracht. Dat betekent dat je zelf ook genoeg zonnebrand moet gebruiken om je huid voldoende te beschermen. De algemene aanbeveling is om een theelepel zonnebrand te gebruiken voor elk van de volgende gebieden: het gezicht, de nek, elk ledemaat, de voorkant van het lichaam en de achterkant. Dat komt uit op ongeveer 35 ml als je over hele lichaam zonnebrand aanbrengt.

Het is belangrijk om overdag regelmatig bij te smeren. Over het algemeen wordt aangeraden om iedere 2 uur opnieuw voldoende zonnebrand aan te brengen. Natuurlijk breng je de zonnebrand nog een keertje extra aan als je meer zweet of nadat je gezwommen hebt.

HOU EEN OOGJE OP DE HOUDBAARHEIDSDATUM

Wist je dat zonnebrandcrème maar beperkt houdbaar is, net zoals de meeste huidverzorgingsproducten? Als de tube, die je nog in het badkamerkastje hebt teruggevonden, over de houdbaarheidsdatum is kun je beter een nieuwe kopen! Zonbescherming is een serieuze zaak en je wilt de gezondheid van je huid niet riskeren door een product te gebruiken dat je niet langer de bescherming biedt die je verwacht.

AUSTRALISCHE ZONNEBRAND

De UV-straling in Australië is veel sterker dan in Europa. Daarom zijn de maatstaven waar zonbescherming aan moet voldoen veel strikter in Australië dan in andere landen. Zo is een zonnebrand op basis van uitsluitend natuurlijke zonnefilters (zinkoxide en titaniumdioxide) in Australië niet toegestaan, omdat zij niet voldoende UVA bescherming bieden. Je kunt zien of een zonnebrandcrème goedgekeurd is in Australië door te kijken of er een AUST-L nummer op staat. Aangezien Alpha-H uit Australië komt gelden deze regels dus ook op alle producten.

De Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF50+ en Protection Plus Daily SPF50+ zijn mooie voorbeelden van hoe streng de Australische regelgeving rondom zonbescherming is. Alle Alpha-H SPF producten hebben van de Therapeutic Goods Adminstration (TGA) het predikaat “therpeutic sunscreen” hebben gekregen (in tegenstelling tot ‘cosmetic sunscreen’).